ANGOLTÁRSAS BLOG

HANDS-ON! 20 játékos-taktilis tevékenység nyelvórára, felnőtteknek is

2020.01.30 11:24

 

Szerencsére egyre több szó esik arról, hogy vannak tanulók, akiknek több mozgásra és „tapintható” tananyagra van szüksége ahhoz, hogy profitálni tudjanak az óránkból. Akire régen azt hitték volna, hogy rakoncátlan vagy szórakozott, mára kiderült: lehet, hogy csak úgy van összerakva, hogy a kinesztetikus-taktilis (mozgásos-tapintásos) tanulási mód jobban fekszik neki.

Az alábbiakban 20 olyan nyelvórai tevékenységet mutatunk be, amelyek a taktilis, vagyis a tapintással mint érzékeléssel összekötött tanulást ösztönzik. Unaloműzők, segítik a koncentrációt, és a memória működésére is jótékony hatással vannak. Ezek közül néhány ismertebb, a többi pedig saját, kipróbált játékos feladat. Tapasztalatból mondjuk, a legtöbb felnőtteknél is beválik!

 

1. GYURMA KITALÁLÓS

Egy perc áll rendelkezésre, hogy a szókártyán szereplő tárgyat, személyt gyurmából megformázzuk. A többiek nem láthatják a kártyát. Eldöntendő kérdésekkel kell kitalálniuk, hogy mit ábrázol a rögtönzött gyurmaszobor.

Is it a big animal? Does it have four legs? Do you use it in the house? Was it meant to be a transport vehicle?

A szókártyát készíthetjük mi magunk, vagy a diákjainkat megkérjük, hogy ők írjanak az üres kártyákra.

 

2. REPÜLŐ ÜZENET

Akár drillezős feladatnál, akár egy téma kifejtésnél a papírt, amin a kérdés szerepel, repülővé hajtogathatjuk. Ezeket aztán lehet csoportostól körbe-körbe dobálni, ha egy kis mozgásra van szükség. A végén mindenki vegyen fel egy repülőt és válaszoljon a rajta szereplő kérdésre.

What colour is …? Have you got a…? Where were you …? Do you think it’s a good idea to…? Charity begins at home. Do you agree?

A kérdéseket kitalálhatják a tanulók is, vagy mi osztjuk ki nekik a kérdéseket, és ők rámásolják a papírra.

 

3. HOMOKBA ÍRÁS

Ezt inkább kisebbekkel szokták játszani. Egy cipősdoboz tetejébe vagy tálcára homokot vagy dekorhomokot szórunk. Abba másolják be a szavakat a gyerekek a tábláról, vagy az elbetűzött szót, esetleg az egyszavas válaszaikat írják bele.

 

4. ÜZENET A HÁTON

Egy választ, szót vagy rövid szöveget a társuk hátára is „véshetik” a nyelvtanulók. Ezt azonban körültekintően alkalmazzuk a testkontaktus miatt!

  

5. LAKBERENDEZÉS PAPÍRON

A Pinterestről ki lehet nyomtatni fekete-fehér és színes bútorokat is. Megéri a macerát. Nem csak a bútorokat és szobákat lehet megtanulni vele. Lehet szituációs játékot is játszani és történeteket fűzni hozzá.

Arrange the furniture for a family/ a young couple / three flatmates… who… in their free time…  

 

6. SZEREPJÁTÉK BÁBOKKAL, FIGURÁKKAL

Egy-egy párbeszédet élvezetesebben, és van, akinek talán érzelmileg biztonságosabban is lehet úgy gyakorolni, ha a kezünkben levő figurák, tárgyak, fényképek a szereplők. Vannak egyszerűen elkészíthető ujjbábok. Már a báb készítésekor is lehet a külső/belső tulajdonságokat gyakorolni.

Azt is lehet, hogy mi viszünk figurákat, képeket. Felolvasunk egy történetet, és a tanulóknak azt a szereplőt kell megérintenie, megsimogatnia, akiről éppen szó esik.

 

7. TÁRSASJÁTÉK

A társasjáték nagyszerű tanulási eszköz, mert sokféle módon teszi élményszerűvé és maradandóvá azt, amivel foglalkozunk. Többek között a tábla, a figurák, kártyák, pörgettyűk és a dobókocka megfogása segíti a taktilis úton való tanulást.  

 

8 ÁLLATSIMOGATÁS

Nem csak a környezetismeret órára lehet kisállatot bevinni. Ezek a kedves teremtmények mindig lenyűgözik a gyerekeket (is) és rengeteget lehet velük beszélgetni angolul, úgy, hogy észre sem veszik. (Mármint a gyerekekkel.:) )

Does it sleep a lot? Do you give him water every morning? Who takes it for a walk? How do you keep it safe?

9. DOBOZTÉVÉ

Egy kartondoboz aljára akkora lyukat vágunk, hogy éppen beférjen rajta a kezünk. Úgy helyezzük el a dobozt, hogy a tanulókkal szemben legyen a doboz nyitott része, a másik oldalra pedig, ahol a lyuk van, odaültetünk egy tanulót. Ő nem láthatja, hogy mit helyezünk a dobozba, csak a kezével tapogathatja ki, és közben kérdéseket tehet fel a többieknek, akik viszont látják a doboz tartalmát. Ez nagyon mulatságos tud lenni.

Is it made of metal? Does it have buttons? Is it a sort of brush? It feels like…, right?

10. KOKTÉLPARTI

A tanulók hozzanak érdekes poharakat, bögréket (ebből mondjuk a tanáriban is találunk bőven), pohárjelzőket, szívószálakat. Előre megbeszélhetjük (angolul), hogy ki mit hoz: cukrot, citromot, mézet, szörpöt, szirupot, gyümölcstea-filtert és gyümölcsöket.

Lehet how-to videókat nézni, saját recepteket írni, csereberélni, felszolgálni és az elkészített koktélok mellett beszélgetni. Lényeg, hogy minden a célnyelven történjék.

 

11. MUTASD MEG, HOGY MŰKÖDIK

Egyik tipikus (és kissé uncsi) vizsgakérdés az, hogy mire használod a mobilodat. Mindig vannak valós kérdéseink is azzal kapcsolatban, hogy miként kell egy alkalmazást, stb. kezelni. A legjobb, ha nem látatlanban, a tankönyv szövegét recitálva beszélünk erről, hanem az adott eszközön mutatva magyarázunk. Az a tapasztalat, hogy mindig felbukkannak valós kérdések, amit meg tud valaki válaszolni, mutatni a csoportból.

 

12. DOBBANTÁS

Kézfeltartás, aláhúzás helyett lehet jelezni kopogással és lábdobbantással is (kivéve, ha az igazgatói iroda van a terem alatt)). Például egy hallott szövegben bizonyos nyelvtani formulákat, információkat, szövegösszekötő elemeket, stb. Hegyezni fogják a fülüket, és nagyon élvezik a dobogást – a felnőttek is.

Stump when you here a plurar form/ a linking phrase/ a reported question/ incorrect information/ an informal phrase/ a fallacy (logically incorrect arguements), etc.

13. TAMTAM RECITÁLÁS

Szintén dobolás, combon, padon, stb. Szókincs ismétlésre, rendhagyó igék és hangsúly gyakorlásához.

 

14. POSZTER PROJEKT

Elég magától értetődőnek tűnik, mégis leírjuk. A projektmunka hatékonyabb lehet, ha valamilyen fabrikálást is tartalmaz. Ilyen a poszterkészítés is.

 

15. MATRICA SZTORI

Ma már egész olcsón  beszerezhetünk matricákat. A tanulók választhatnak hármat, ami köré például az esszéjüket fűzik.

 

16. LAP-BOOK

A lap-bookokról nem is kell külön sok szót ejteni. Talán csak annyit, hogy a felnőtt tanulókkal is kipróbálhatjuk, mert nekik még újdonság lesz! (Hacsak  a gyerekük házifeladataként nem babráltak már vele.)

17. KÉPÖSSZEILLESZTÉS

Szintén bevett játékok a kép-összeillesztéses feladatok a nyelvórán, itt csak azért említjük őket, hogy tartsuk észben, hogy ez is egyfajta taktilis feladat. Gyűjtsünk be egy-két brossúrát, amit a postaládából egyenesen a papírkosárba szoktunk dobni, vágjunk egy-két érdekes képet ketté. Minden tanuló kap egy képdarabot és meg kell találni a másik felét úgy, hogy nem mutathatják meg egymásnak, csak beszélhetnek róla.

 

18. ZSELÉS TOLLAK

Állítólag, azok a gyerekek, akiknél erősen dominál a tapintás a tanulás folyamatában, előnyben részesítik a puhán író eszközöket, mint a zseléstoll. Mért ne lehetne egy zseléstoll-történet írást tartani?

 

19. SZÖVEGKÖVETÉS

Felnőtteket is nyugodtan megkérhetünk, hogy az ujjukkal kövessék a felolvasott szöveget. Akkor is lehet ezt alkalmazni, ha egy audio anyag túl nehéznek bizonyul, és elővesszük a szövegét, hogy azzal együtt hallgassuk meg újra.   

 

20. FIELD TRIP

Gondoljuk át, hogy milyen témakörnél lehet hasznos egy kis kiruccanás. A sight-seeingnél pl. adja magát a téma.

Volt egy tankönyv, aminek az egyik leckéje anyagokat, formákat, ruhákat és ékszereket tanított. Épp egy csupa lányokból álló nyolcadikos csoportom volt. Összeállítottam nekik egy feladatlapot és kiruccantunk egy bizsuboltba körülnézni (a boltossal előtte egyeztettem). Hát ezt sem tenném kötelezővé ))), de az élet adja a szituációkat. Mozduljunk ki, ha lehet!

 

REMÉLEM, TALÁLTÁL AZ ÖTLETTÁRUNKBAN OLYAN FELADATOT, AMIT MAJD HASZNOSÍTANI TUDSZ! Köszönjük, ha megosztod a kollégáiddal is!

A következő posztban újabb 20 kézzelfogható feladatot adunk közzé! Várunk vissza az Angoltársas blogra!

Írta:

Kenessei Hajnalka

nyelvtanár, nyelvtanító társasjátékok fejlesztője